Як правильно їсти суші?

У відвідувачів японських ресторанів , особливо у людей, які потрапили туди вперше, часто виникає питання, як все-таки правильно їсти суші? Справа тут не тільки в етиці і умінні користуватися національними столовими приборами. Щоб по-справжньому зуміти оцінити відмінний смак цієї страви, потрібно їсти суші, так би мовити, за всіма правилами мистецтва. Справжні японські суші прийнято брати руками, саме для цього їх і роблять такими маленькими, щоб не потрібно було відкушувати по шматочку. До речі, це і не прийнято. Ідеальні суші легко поміщаються в рот, відкушувати частина і повертати залишок на тарілку вважається моветоном. До того ж деякі види цієї страви просто неможливо відкусити, що не розсипавши рис. Брати суші в руку теж треба вміти. Для цього потрібно затиснути суші великим і середнім пальцем, а вказівним притримувати зверху. Виняток становлять хіба що темакі-суші і ліпні суши, які допускається відкушувати по половинці.

У соус вмочується не рис, а верхня частина суші. Цим же, верхнім шаром, страва кладеться на мову. Якщо до суші поданий маринований імбир, він попередньо мокає в соус, і вже після цього шматочком імбиру змащується верхня частина. Імбиром зловживати не варто, інакше Ви не відчуєте інших, більш тонких смаків.

У сучасній Японії жінкам дозволяється користуватися паличками, коли вони їдять суші, так само, як і багато століть назад. Колись тільки найбідніші верстви населення їли все руками, а знатні люди користувалися паличками. Благородні жінки їли виключно паличками, а їхні чоловіки - тільки руками. Цієї дивної, на перший погляд, традиції є історичне і досить цікаве пояснення. Відвідуючи гейшу, знатний японець брав їжу в чайному будиночку руками, щоб утриматися в рамках пристойності. Адже брудними руками він не міг доторкнутися до кімоно гейші - зіпсований одяг коштував б чоловікові цілого стану! Проте, самураям було наказано користуватися паличками, щоб в будь-який час він міг вихопити свій меч. Переказ свідчить, що жінки часто їли паличками з тієї ж причини - щоб встигнути швидко вийняти кинджал і постояти за себе.

Зараз подібний підхід до прийому їжі, звичайно, вже неактуальний, але традиції є традиції. Сучасний етикет, втім, допускає використання паличок для того, щоб наблизити суші на тарілці ближче або зібрати випадково розсипався рис. Якщо все-таки страва розвалилася на шматочки, можете сміливо доїдати його паличками.