Соєвий соус

Він незамінний при приготуванні багатьох страв. При використанні соєвого соусу, страва виходить більш яскравого смаку. Варто відзначити, що соєвий соус не "забуває" смак основних продуктів, а тільки лише покращує його. Будь-майстер японської кухні зможе зробити так, що смак соєвого соусу ідеально зіллється зі смаками інших продуктів. Соєвий соус готується з соєвих бобів і пшеничних зерен, попередньо прожарених. Спершу відбувається процес випаровування цих компонентів, потім додається вода і сіль. Отримана маса настоюється протягом тривалого часу.

Даний рецепт приготування соусу відомий з давніх часів. І багато сумлінні виробники як і раніше його використовують.
Справжній соєвий соус має масу позитивних якостей. Він дуже корисний при вживанні в невеликих кількостях, тому що в соусі міститься багато речовин, корисних для нашого організму. Соєвий соус відмінно замінить сіль і масло.

На сьогоднішній день соєвий соус часто подається в японських ресторанах як приправу до суші. Його розливають по спеціальним соусника, які розраховані на одну людину. Будь-який вид суші, занурюється в соєвий соус і тільки після цього з'їдається.
Історія появи соєвого соусу

Соєвий соус, про який зараз все прекрасно знають, був відкритий більше 2500 років тому в Китаї. Соєвий соус постійно поліпшувався, до нього додавали нові інгредієнти і шукали оптимальний термін ферментації. Поступово, з плином часу, соєвий соус придбав свій сучасний смак. Технологія його приготування практично не змінилася: боби відварюють у воді, перемішують з пшеничного або ячмінної борошном, солять і залишають для ферментації. Дозрівання соєвого соусу триває досить довго - як мінімум сорок днів, а іноді два і навіть три роки. Коли соєвий соус досягає необхідної кондиції, його смак стає неповторно м'яким і збалансованим. Після цього соус розливають в спеціальну тару і виставляють на продаж.

Соєвий соус успішно використовують при приготуванні різних страв: його додають в мариноване м'ясо, до риби і курки, в різні салати. А ще соєвий соус - незамінний атрибут японських ролів і суші. Практично одноголосно багато фахівців з дієтичного харчування рекомендують замінювати соєвим соусом шкідливу кухонну сіль. Цей соус містить величезну кількість корисних речовин, серед яких цинк, залізо, амінокислоти, вітаміни групи B1.

Але все вищесказане стосується лише таким соєвим соусом, які готуються за старими перевіреними рецептами і з природної ферментацією. На жаль, на сучасному ринку представлена величезна кількість соєвих соусів, приготовлених хімічним способом. Саме тому дуже важливо вміти розрізняти, який соус знаходиться перед вами.

Вибираємо якісний соус

В першу чергу потрібно звертати увагу на упаковку соєвого соусу, тобто на пляшку. Справжній соєвий соус ніколи не будуть розливати в пластмасові упаковки, оскільки в них губляться абсолютно всі унікальні смакові якості.

Потрібно також подивитися, що входить до складу соєвого соусу: в натуральному продукті будуть міститися тільки натуральні інгредієнти. У його складі не повинно бути ніяких штучних смакових і ароматичних добавок, різних стабілізаторів.

У високоякісному соєвому соусі міститься приблизно вісім відсотків білка.

Обов'язково потрібно перевірити, чи зазначений на етикетці адресу виробників. Якщо соус якісний, то немає ніякого сенсу приховувати свою адресу і виробники обов'язково вказують його на етикетці.

На етикетці також можна знайти інформацію з приводу того, до якого типу належить соєвий соус: отримано чи він в результаті природного бродіння, або це розведений соєвий концентрат (в цьому випадку до назви соусу дописують слово «штучний»). Але якщо соус приготований хімічним шляхом, про це виробники навряд чи чесно напишуть.

Потрібно звернути увагу і на колір соусу. Якщо він справжній, то колір буде коричневим, а якщо хімічний - колір дуже темний, практично чорний.

Підійдіть серйозно до вибору соєвого соусу. Ознайомтеся з усіма запропонованими видами, і тільки після цього робіть вибір.