Рецепт без дріжджів

У стандартному варіанті італійського тіста для піци є всього 4 компонента, серед яких:

  • просіяне борошно
  • кип'ячена вода
  • оливкова олія
  • морська сіль

Також можна додати розпушувач для тіста, якщо хочеться зробити тісто більш повітряним. Процес приготування починається зі змішування борошна з розпушувачем і сіллю. На піцу невеликого діаметра потрібно 2 склянки борошна, чайна ложка солі і столова ложка розпушувача. У суміш вливається півсклянки води і 4 столові ложки оливкової олії. Основну складність представляє заміс: це довга процедура, для якої потрібні сильні руки. Тісто необхідно місити від 10 до 25 хвилин, щоб досягти максимальної еластичності. Потім його потрібно скачати в щільний шар і, нарешті, розтягнути до звичної товщини. При цьому бажано для розкочування тіста не користуватися качалкою - краще все робити руками. Цей рецепт найшвидший, проте доведеться витратити на нього більше 30 хвилин. Незважаючи на гадану простоту, він є найскладнішим, оскільки домогтися з першого разу правильної консистенції практично нереально.

Довгий рецепт дріжджового тіста

Менш складний, але довший рецепт - дріжджове тісто. Італійці рекомендують використовувати для приготування тільки натуральні дріжджі, ні про яке сухій речовині в пакетиках не може бути й мови. Це ще більше подовжує процес. Крім того, натуральні дріжджі проблематично використовувати в маленьких кількостях. Зазвичай для тіста використовується мінімум 50 грам: цієї кількості вистачає на 4 основи для тіста близько 30 сентиментів. Таким чином, процес приготування піци розтягується на цілий день. Крім власне дріжджів для тіста потрібно:

  • кілограм борошна
  • 500 мілілітрів теплої води
  • 20 грам солі
  • 5-7 столових ложок оливкової олії

Також в рецепт додають цукор, але це необов'язково. Сама процедура приготування схожа з зазначеним вище рецептом, однак почати варто з розчинення дріжджів в склянці теплої води. У другій ємності потрібно розчинити сіль. Після у велику миску просівається борошно, а в центрі робиться невелика ямка, в яку послідовно вливається дріжджовий розчин, вода з сіллю і оливкове масло. Спочатку тісто перемішують ложкою, а потім руками до такої консистенції, при якій воно не прилипає до шкіри. Процедура вимішування займає 10-15 хвилин. Потім тісто залишають у теплі, накривши рушником, на півтори години. Після того, як воно підніметься, його потрібно ще раз вимісити і розділити на 4 шматки, з яких вийдуть основи для піци.