Приготування тіста для піци

Традиційна італійська піца випікається з простого прісного тіста, яке дуже тонко розкочується. Але це не єдиний спосіб її приготування. Давайте розглянемо різні способи приготування тіста, яке може застосовуватися для виготовлення основи смачною піци.
італійське тісто

Один з варіантів приготування тіста для піци дозволяє отримати так зване «італійське тісто». Суть цього рецепта полягає в тому, що для замішування тіста потрібно борошно - 325 грамів, тепла вода - 225 мілілітрів, сухі дріжджі - 6 грамів, дві столові ложки оливкової олії, а також половина чайної ложки солі. Приготування тіста з даного рецептом є не дуже складним. Спочатку змішується трохи води з дріжджами, туди ж додається сіль і борошно. Після того, як дріжджі «піднімуться», до них потрібно долити решту води і оливкове масло. Тісто добре вимішує до однорідної маси, в ньому не повинно бути нерозмішаних елементів і будь-яких грудочок. Далі тісто слід покласти в спеціальну ємність, яку необхідно підготувати заздалегідь. Для цього її потрібно змастити за допомогою оливкового масла для того, щоб до стінок не прилипало тісто. Посуд з тістом зверху слід накрити шаром харчової плівки. У такому положенні тісто залишається до тих пір, поки його об'єм не збільшиться вдвічі. Для цього знадобиться приблизно 30 хвилин часу. Після того як тісто буде готове, його необхідно повторно вимісити. Далі його можна розгортати, формувати і випікати.

Дріжджове тісто

Найбільш поширеним для приготування піци є тісто, замішане на основі дріжджів. Ми можемо розповісти про дещо незвичному способі приготування дріжджового тіста. Для того щоб його приготувати потрібно взяти 250 грамів борошна, половину склянки теплого молока, 15-20 грамів свіжих дріжджів, 80 грамів вершкового нерозтопленого масла, 125 грамів вівсяних пластівців, одну чайну ложку цукру і одну чайну ложку солі. Спосіб приготування тіста наступний. Дріжджі слід розвести в розігрітому теплому молоці. Далі до них додає невелику кількість борошна і цукру, що необхідно для того, щоб прискорити процес бродіння. Дріжджі для піднімання потрібно поставити в якесь тепле місце. В середньому дріжджі «підходять» за 15 хвилин. Далі борошно висипають гіркою, в центрі якої роблять воронку. У воронку заливають дріжджі, а потім все, що залишилися. Після цього тісто добре вимішує. Після того як тісто буде ретельно вимішене до однорідної маси, його слід відбити. Тільки після цього можна випікати піцу.

Пісочне тісто

Можливий варіант приготування для піци пісочного тіста. Як його приготувати? Цей спосіб також не є складним. Для приготування пісочного тіста необхідно взяти 500 грамів борошна, 250 грамів маргарину, два яєчних жовтки, один лимон (нам знадобиться цедра і сік лимона), 125 грамів сметани, цукор і сіль. Далі починаємо готувати тісто. Борошно змішується з невеликою кількістю цукру, далі до них кладеться маргарин, який повинен бути охолодженим. Маргарин слід перемішувати за допомогою вилки. Після змішування борошна з маргарином в суміш додаються яєчні жовтки зі сметаною. Далі потрібно додати сік, вичавлений з однієї половинки лимона, і трохи цедри лимона. Після змішування всіх компонентів, можна приступати до замішування тіста. Якщо для приготування дріжджового тіста його поміщають в тепле місце на деякий час, то пісочне тісто, навпаки, слід обернути пергаментним папером і покласти його в холодильник для охолодження. Через деякий час його потрібно дістати і розкачати корж потрібного розміру.

Тісто на кефірі

Але можливі види тіста для піци ще не обмежуються перерахованими нами способами. Можливе приготування тіста з використанням звичайного кефіру. Для цього необхідно взяти 400 грамів кефіру, борошно - два з половиною склянки, два яйця, цукор, сіль, соду і оцет. Готується тісто на кефірі наступним чином. В першу чергу збиваються яйця з цукром і сіллю, оцтом і содою. У процесі збивання в них додається кефір. Потім суміш потрібно погасити за допомогою соди. А далі додається борошно. Тісто ретельно вимішує. За своєю консистенцією тісто буде схоже з бісквітним.

Просте тісто

Також необхідно згадати про найпростіший варіант приготування тіста для піци, яке найбільш поширене і частіше за все застосовується. Стандартна рецептура передбачає застосування борошна вищого сорту. Крім того мука повинна містити велику концентрацію білка. Подібна борошно застосовується для випікання хліба. Для приготування тіста знадобиться трохи менше двох кілограмів борошна, якщо точніше, то 1,8 кілограма. А також один літр теплої води.

Процес приготування піци є досить цікавим і навіть творчим, оскільки дозволяє експериментувати. Якщо ви будете готувати піцу, робіть це з чудовим настроєм, задоволенням і посмішкою, і тоді вона буде найсмачнішою!