Правила поведінки і прийому їжі в суші-барах

Перед подачею страви подають спеціальний вологий рушник - осіборі. У японській культурі воно використовується для витирання рук перед їжею. Потім подають саме замовлення - суші або ролли, з обов'язковим васабі (японський хрін або японська гірчиця) і маринованим імбиром. Разом зі стравами подається соєвий соус. Суші і роли подаються невеликими шматочками, їх прийнято їсти цілком, не розділяючи на тарілці. Кожен шматочок страви можна вмочити в соєвий соус і додати трохи васабі. Васабі - дуже гостра приправа, тому при її вживанні необхідно дотримуватися обережності. Щоб очистити порожнину рота від смакових відчуттів і повністю відчути смак наступного суші, потрібно відкусити шматочок імбиру.
За правилами японської кухні до роллам і суші подають зелений чай. Він не перебиває смак страв і покращує травлення.

Правила прийому їжі в японському суші-барі

  • Правило перше - уникати розмов під час прийому їжі. Це правило універсально як для японських, так і для європейських традицій.
  • Правило друге - їсти паличками. Згідно японської традиції, суші можна їсти руками, але тільки чоловікам. Для жінок використання паличок під час їжі - обов'язкове. Сьогодні в багатьох суші-барах разом з традиційними паличками подають і європейські столові прилади.
  • Правило третє - їжа з загальної страви береться спеціальними паличками. Якщо таких паличок чомусь не виявилося, необхідно перевернути свої палички і іншим кінцем взяти суші. За столом не прийнято передавати їжу іншій людині. Вкрай непристойним у японців вважається згрібати паличками їжу з тарілки, класти їх поперек тарілки, стукати паличками по тарілці. Також не можна встромляти палички в їжу. В Японії так роблять тільки на похоронах.
  • Правило четверте - не замовляйте багато. Замовлення більше трьох видів суші або ролів за один раз вважається поганим тоном, так як різноманітність смаків притупляє чутливість порожнини рота.
  • Правило п'яте - грамотно користуйтесь з посудом. Якщо страва подана в чашці або мисці, можна підняти її на рівень грудей рукою. Страви, подані на плоских підставках або широких тарілках, не рекомендується ні піднімати, ні пересувати по столу.
  • Правило шосте - їжте суп в два прийоми. Японський суп являє собою бульйон з локшиною або різними заправками. Після подачі супу, спочатку необхідно випити бульйон, а потім паличками з'їсти заправку або локшину. В Японії локшину прийнято з'їдати, прицмокуючи. Японці вважають, що це допомагає повністю розкрити смак страви.
  • Правило сьоме - не можна залишати їжу недоїденою. Особливо рис, це вважається ознакою неповаги до кухаря.