Піца - класика італійської кухні

З року в рік створюються нові рецептури цієї італійської страви, тому не представляється можливим перерахувати їх всі. Список буде настільки великим, що для нього не вистачить місця на одному аркуші паперу.

Піца є найпоширенішою стравою Італії. І, напевно, не існує людей, які не спробували хоча б один раз в житті це кулінарний витвір. Багато хто говорить, що піца відноситься до найдосконалішим страв. З естетичної точки зору вона має досить апетитний вигляд, а її смакові якості здатні сподобатися будь-якій людині.

Найчастіше гурмани і просто любителі піци сперечаються щодо того, де зародилося ця унікальна страва. Насправді, історія піци йде далеко вглиб століть. Історичні відомості свідчать про те, що страва, схоже на піцу, готувалося і вживалося в їжу греками, римлянами і єгиптянами. Але все ж вважається, що батьківщина піци - Неаполь. У цьому місті страва стала такою, якою ми бачимо і знаємо її на сьогоднішній день.

Особливе значення в історії піци і її розвитку надається томатам. Спочатку томати були привезені на територію Італії з Перу в вісімнадцятому столітті. Спочатку їх вважали отруйним продуктом і ставилися до них з недовірою. А піца в той момент представляла собою хліб плоскої форми, поверх якого накладалася спеціальна начинка. З появою томатів, їх стали включати в начинку. Мало кому відомо, що спочатку піца була їжею моряків. Чому? Та тому, що моряки і рибалки поверталися додому з нічного лову рано вранці, а пекарі готували для них дану страву.

Після закінчення часу виникла піца в її класичному варіанті. Вона називається «Marinara». Ця страва складається з коржа, на який накладається начинка, яка містить в собі обов'язково свіжі помідори, а також анчоуси, часник і невелику кількість оливкової олії. Начинка приправляють малою кількістю орегано.

Сучасні люди звикли замовляти піцу додому або їсти її в піцерії. Раніше вона продавалася на вулицях міста, а для випічки піци застосовувалися особливі печі. Піца продавалася рознощиками, які мали потужні і гучні голоси. Згодом піцу стали вживати не тільки на вулицях, але і вдома. Також стали створюватися особливі закладу, де її продавали. Сьогодні це, звичайно ж, піцерії. Потрібно відзначити, що перші заклади з продажу піци були подібні за своїм виглядом і пристрою з сучасними піцеріями. Вони мали вітрини, де виставлялася продукція, а також столи і стільці для відвідуючих цей заклад. Піцу можна було купити і взяти з собою.