Особливості японської кухні

Японська кухня не має такого поняття, як «головна страва». На стіл завжди подається суп декількох різновидів, безліч других страв і закусок. Все це ділиться на невеликі порції, а тому в найпопулярніших ресторанах Японії є рухома стрічка, на якій постійно оновлюються тарілочки з ласощами. Сьогодні ж такі ресторани зі стрічками можна зустріти в Празі або Сінгапурі. Справжнє здивування і захоплення викликає так званий японський обід - кілька видів ролів подаються на одному великому страві, розділеній перегородками. Таку подачу називають японським сетом.

Існує ще один цікавий спосіб подачі японського обіду. У центрі столу знаходиться котел з киплячою чистою водою. Навколо ж розташовуються безліч тарілочок з різними інгредієнтами. Кожен з відвідувачів може самостійно вибрати продукти і спосіб їх приготування, після чого приступити до трапези.

Основні столові прилади для японських страв - це, звичайно ж, дерев'яні палички. Якщо передбачається подача супу, то ніколи не видається ложка металу, тільки керамічний виріб. Палички обов'язково розташовуються на невеликій підставці. Якщо раптом до супу не подали керамічну ложку, значить, основні продукти з рідкої страви необхідно з'їсти за допомогою паличок, бульйон же допити як чай. Суп завжди наливається в дуже гарний горщик з кришечкою.

Обов'язковий атрибут японського обіду - вологий рушник, змочений в гарячій або холодній воді (осіборі). Їм витирають обличчя і руки перед їжею, під час обіду і по його завершенню.

До самим популярним і улюбленим японцями продуктам можна віднести рис і рибу, вугра, морепродукти, ікру, локшину з сої, яйця або рису. Рибу і морепродукти їдять або в сирому вигляді, або в злегка підкопченої.

Для приготування салатів і супів використовують спаржу, сир тофу, гриби, водрослі і пагони бамбука. А ось м'ясо в стравах японської кухні можна зустріти дуже рідко.

Японська кухня також використовує імбир і сою, бобові культури, вершкову пасту або гострий чилі. Найзнаменитіші і популярні соуси - це соєвий, васабі і горіховий.

Основні японські страви

Для справжнього японця суп може бути як сніданком, так і обідом, і вечерею. Для приготування салатів використовують багато свіжих овочів, водорості і фрукти, тому закуски завжди мають вітамінами і є дуже корисними для організму людини. Салати часто подають разом з рибою або морепродуктами, рідше - з м'ясом.

Найпопулярніші страви Країни висхідного сонця - це, звичайно ж, роли, суші і сашимі. До їх складу входять рис, морепродукти і риби, овочі і водорості норі. Неодмінними доповненнями стають маринований імбир, соус васабі або соєвий соус.

Чимало уваги приділяється і десерту. Для приготування солодких страв використовують рисову або бобове борошно, сухофрукти, горіхи і нектари.

Найпопулярніший алкогольний напій - саке. Це ніщо інше, як рисова горілка. Рецептів приготування саке дуже багато, в зв'язку з чим горілка має колір від прозорого до ніжного зеленого або янтарного. Саке виготовляють на основі горіхів, грибів, сиру або сої. На сьогоднішній день цей напій по праву вважається кращим в Японії і з упевненістю витісняє з ринків японське пиво.