Напої до суші

Які напої замовляти? Ці питання цікавлять час від часу навіть завсідників Якіторія, не кажучи вже про початківців «шанувальників» цього вишуканої страви. За великим рахунком, це справа смаку - комусь подобається біле вино в поєднанні з рибою і морепродуктами, кому-то - сливове вино, а хтось стверджує, що нічого кращого пива і не придумаєш, якщо не вдається знайти справжнє саке. На батьківщині суші воліють після трапези звичайний зелений чай.

Звичайно, в японському ресторані або кафе Вам запропонують кілька напоїв на вибір, але багато клієнтів роблять замовлення суші прямо в офіс або на будинок. В обідню перерву на роботі, природно, суші найкраще запивати безалкогольними напоями, але якщо Ви збираєтеся влаштувати вечерю по-японськи, запросити гостей і замовити суші додому, тут можна подумати не тільки про пиво, а й про саке. Якщо, звичайно, пощастить знайти його в місцевих магазинах. Хоча в дорогих винних бутиках даний саке зустрічається. Найвідоміше за межами Японії - саке Ozeki (сухе, легке), Tokujo (класичне, з тих, що подаються в підігрітому вигляді) і Meiboy (нагадує «Аліготе»). Взагалі розібратися в розмаїтті всіх видів цього напою недосвідченій людині нелегко - на «історичній батьківщині» саке виробляють близько трьох тисяч виробників.

Але якщо вже Вам пощастило знайти оригінальну рисову горілку (хоча по фортеці це скоріше вино - не більше 20 град.) Або привезти її з собою з туристичної поїздки по Японії, майте на увазі, що зберігати його довго не рекомендується. Закриту пляшку можна зберігати близько року, а після відкриття - максимум 10-14 днів. Якщо Ви зробили замовлення авто-суші і покликали друзів, не виключено, що пляшки саке Вам вистачить на один вечір. Але для романтичної вечері на двох такої порції буде забагато. Щільно закупорьте пляшку і поставте її в холодильник. Через кілька днів Ви можете до неї повернутися в будь-який, адже доставка суші в усі райони Львова здійснюється, як правило, без вихідних.

Окремо варто згадати про ритуали вживання цього напою і дозах. Традиційно до суші подають підігріте до 37-38 ° С саке, розлите в дерев'яні квадратні ємності або стаканчики з тонкого фарфору. Вони зовсім невеликі, принаймні, за нашими мірками - близько 30 мл. Традиційні «сто грам» таким чином, розтягуються на три рази. Не забувайте, що надмірне вживання алкоголю взагалі не йде на користь. Так що налягайте на зелений чай - він дійсно чудово поєднується з суші!